Welke ruitenwissers heb ik nodig?


Ruitenwissers vormen een onmisbaar onderdeel van je auto! Wist je dat het jaarlijks gemiddeld al snel meer dan 200 dagen regent? Dit betekent vanzelfsprekend niet, dat je 200 keer in de regen rijdt. Wel wil je er tijdens tochten door de regen van verzekerd zijn, dat de ruitenwissers naar behoren functioneren. Zonder ruitenwissers zou je al snel geen zicht meer hebben, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Ook wanneer de ruitenwissers beginnen te slijten, is de kans op een slecht zicht relatief groot. Daarbij kunnen versleten ruitenwissers voor een vervelend, vaak piepend geluid zorgen. Iets wat je af kan leiden onderweg en daarbij voor irritaties zorgt! De vraag die rest wanneer de ruitenwissers vervangen moeten worden: welke ruitenwissers heb ik nodig? 

Op deze pagina proberen we je antwoord te geven op deze vraag. Welke ruitenwissers je nodig hebt is van verschillende factoren afhankelijk. De ruitenwisser van een model Audi is over het algemeen anders, dan de ruitenwisser voor een auto van Toyota. Het maakt dat het belangrijk is om voorafgaand aan het bestellen van nieuwe ruitenwissers te kijken, welk model past bij jouw auto!  

Factoren die bepalen welke ruitenwissers je nodig hebt 

Het beantwoorden van de vraag welke ruitenwissers je nodig hebt, begint bij het achterhalen van het model auto. Wat is het bouwjaar van de auto en welk model auto heb je? Mocht je dit niet direct weten, dan vind je dit vaak terug in de autopapieren. Ook kun je op de website van de RDW achterhalen welk model auto je hebt, op basis van je kenteken. In zeer uitzonderlijke gevallen heeft een auto maar één ruitenwisser. De meeste personenauto’s beschikken echter over twee ruitenwissers aan de voorzijde en een losse ruitenwisser aan de achterzijde van het voertuig.  

Het formaat van de ruitenwisser voor je auto 

Een volgende stap is het bepalen van het formaat van de ruitenwisser voor je auto. Gebruik een meetlint om het formaat op te meten. Kijk hierbij naar het liggende gedeelte van de ruitenwisser en meet deze van links naar rechts op over de volledige lengte van dit onderdeel. Het is belangrijk om de zijde met het rubber op te meten. Doorloop deze stap voor ieder van de ruitenwissers op je auto. Het kan voorkomen dat er een verschil in lengte zit tussen de ruitenwissers. Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij het bestellen van nieuwe ruitenwissers. 

Tip: kijk ook naar de richting die de ruitenwisser vanuit het bevestigingspunt op de auto volgt. Dit kan per model auto verschillen en speelt mee bij het bepalen van de juiste ruitenwissers voor jouw voertuig. Het hangt vaak samen met de plek waar de ruitenwissers bevestigd zitten: aan de boven- of onderzijde van de ruit.

Bevestigingspunt aan de beugel van een ruitenwisser 

Het bevestigingspunt vind je het makkelijkste, wanneer je de ruitenwissers naar boven beweegt. Je kunt het geraamte rond het rubber van de ruitenwisser vervolgens eenvoudig losklikken. Aan de bovenzijde van de beugel zit hier een kleine hendel voor. Wanneer je een nieuwe ruitenwisser gekocht hebt, dien je deze op dezelfde plek aan de beugel te bevestigen. Het kan om deze reden verstandig zijn om een foto van het bevestigingspunt te maken. Dit verzekert je ervan dat het geraamte op de juiste plek zit. 


Nieuwe ruitenwissers kopen

Weet je inmiddels welke ruitenwissers je nodig hebt voor jouw auto? In dat geval kun je de nieuwe ruitenwissers bestellen en op de auto monteren. Ruitenwissers-kopen.com biedt een handige tool, die de benodigde ruitenwissers voor je vaststelt op basis van je kenteken. Voer het kenteken in en controleer of de gevonden ruitenwissers overeenkomen met hetgeen je eerder zelf hebt opgemeten. Het kan voorkomen dat het systeem verschillende opties aanbiedt voor jouw auto. Dit is te verklaren door het feit, dat een bepaald model voertuig vaak verschillende uitvoeringen heeft. Klik de juiste uitvoering aan, om de ruitenwissers te kunnen bestellen. 

Aangeraden wordt om voor Bosch ruitenwissers te kiezen. Deze ruitenwissers zijn van een hoge kwaliteit en gaan lang mee. Daarbij verzekeren ze je van een goed zicht, ook op momenten dat het zeer hard regent! Vaak heb je de keuze uit verschillende modellen ruitenwissers van Bosch. Kies bijvoorbeeld tussen een conventionele ruitenwisser en een flatblade variant.  

Verschil tussen een conventionele en flatblade ruitenwisser 

Het verschil tussen de reguliere, conventionele ruitenwisser en een flatblade ruitenwisser zit in de wijze waarop deze gemonteerd kan worden. Bij een normale ruitenwisser wordt het rubber aan de onderzijde hiervan vastgehouden door een metalen beugel. Kies je voor een flatblade ruitenwisser, dan wordt het rubber vastgehouden middels een flexibele strip. 

Het voordeel van zo’n flexibele strip is het feit, dat een flatblade ruitenwisser makkelijker meebeweegt met de vorm van de ruit. De kans op een piepend geluid tijdens het gebruik van de ruitenwisser is hierdoor kleiner. Houd er rekening mee, dat een flatblade ruitenwisser doorgaans iets duurder is dan een conventionele ruitenwisser. 

Tip: kijk nog eens welk type ruitenwisser momenteel op je auto bevestigd zit. Het kan verstandig zijn datzelfde type ruitenwisser opnieuw aan te schaffen.  

Advies bij het kopen van ruitenwissers 

Vind je het lastig te bepalen welke ruitenwissers je nodig hebt? Wil je meer informatie over de verschillende soorten (flatblade en conventionele) ruitenwissers? In beide gevallen staan de professionals van Ruitenwissers-kopen.com voor je klaar. Kijk eens tussen de meest gestelde vragen op onze website, of neem contact met ons op. Samen bekijken we welke ruitenwissers het beste passen bij jouw auto! Het garandeert je van een goed zicht, wanneer je met regen de weg op gaat.


 
Button